Xerrada d’Enric Sánchez Urdangarin a l’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps

Dins de la programació d’activitats de col·laboració entre l’Escola d’art i disseny Gaspar Camps i les empreses i professionals del sector del packaging, el passat dijous 14 de desembre vàrem comptar amb la presència de l’Enric Sánchez Urdangarin, que ha dedicat més de 40 anys al món de les arts gràfiques. En una interessant xerrada va transmetre la seva passió per aquesta professió als estudiants del mòdul de Packaging del cicle formatiu de grau superior de Gràfica Publicitària.

Es va tractar d’una xerrada introductòria en el procés del disseny estructural d’un envàs de cartó, molt motivadora i interessant, una visió professional d’aquesta activitat econòmica, clau en el sector de les arts gràfiques a l’Anoia. La logística, la minimització de l’envàs i dels costos, la mecanització, el reciclatge, el màrqueting i el transport, foren algunes de les temàtiques tractades.

L’Escola Municipal d’Art Gaspar Camps imparteix un nou mòdul formatiu de Packaging i Identitat de producte, amb l’objectiu d’aprofundir en aquesta disciplina, en la seva història i en els condicionaments socials actuals. Aprendre a desenvolupar projectes atenent a les necessitats del client, les necessitats de l’empresa i del producte. Analitzar, dissenyar i executar un projecte i aprofundir en el coneixement específic dels materials propis de la indústria, els sistemes de creació de l’envàs, la preimpressió i els controls de qualitat.

Anuncis

PARTICIPACIÓ DELS ALUMNES D’ARTESANIA EN CUIR DE LA GASPAR AL MERCAT DE NADAL

Aquests darreres setmanes es va poder veure el fruit de la col·laboració dels alumnes de primer curs d’Artesania en Complements de Cuir de l’escola municipal d’art i disseny Gaspar Camps amb el Mercat de Nadal de Can Alemany. El Mercat de Nadal de Can Alemany està inspirat en els típics mercats nadalencs dels països nòrdics.

Els alumnes van dissenyar i confeccionar unes boles de nadal en pell així com clauers amb estampats nadalencs com a un dels productes del mercat. Uns dissenys caracteritzats per la simplicitat que permet decorar de forma original i vinculant-se a un dels sectors productius de la ciutat a l’arbre de nadal.

Des de l’escola, estem especialment orgullosos d’aquesta col·laboració ja que mostra les infinites possibilitats del cuir, també a la decoració nadalenca.

Els alumnes de pell de La Gaspar presents al saló Première Vision París a la Bella.

El dijous 30 de novembre es va dur a terme la Première Vision Leather Clud of Fashion de París al clúster de pell d’Igualada a la’Adoberia la Bella, amb l’objectiu de presentar les noves tendències de moda de temporada primavera/estiu 19 pel cuir. En aquesta presentació,  els alumnes del cicle formatiu de grau mitjà d’Artesania de complements de cuir i del monogràfic de disseny i producció en pell que l’Escola Municipal d’Art i Disseny Gaspar Camps ofereix en horari de tarda, van poder veure les tendències en l’àmbit de la moda així com la seva aplicació al cuir.

L’escola municipal d’art i disseny Gaspar Camps d’Igualada ofereix dins la seva oferta reglada el  singular cicle formatiu professionalitzador de grau mitjà d’Artesania de Complements de cuir, cicle formatiu vinculat a la moda i la pell únic a Catalunya guardonat amb el Premi Nacional Prestigia. Dins aquest cicle es treballa de forma pràctica dins un taller de pell equipat amb altes prestacions i dotat de l’última tecnologia així com de tot el material artesanal i industrial necessari per confeccionar qualsevol tipus de producte en pell de forma professional.

Per a més informació sobre els estudis d’Artesania de Complements de Cuir, trucar a l’escola 93.805.52.62 o https://escolagasparcamps.org

Xerrada sobre construcció de gènere i realitat LGBTI a La Gaspar

Un dels projectes Talent Art on participa aquest curs La Gaspar i que de nou posa en relació al Departament d’Ensenyament, les escoles d’art i disseny i les empreses o entitats, consisteix en el disseny d’un cartell per difondre el respecte a la diversitat sexual i de gènere i l’acolliment a les residències de persones grans, casals i centres cívics de Catalunya.

Per conèixer la realitat del col·lectiu, el dimarts 21 de novembre vam rebre la visita de la Marina Rubio d’Amaltea Igualtat, que ens va formar en la construcció social del gènere, la realitat LGBTI i la legislació vigent, i de la Paulina Blanco i el Fernando Fuster, de la Fundació Enllaç, per parlar-nos de la realitat LGBTI de les persones grans com a col·lectiu doblement discriminat.

Tot i que al projecte només hi participa l’alumnat de 1r curs de Gràfica Publicitària, tota l’escola va assistir a la xerrada, perquè com a futurs i futures dissenyadores gràfiques, tenen la responsabilitat de crear imatges i missatges respectuosos i inclusius amb la realitat social que ens envolta, tant dins com fora de l’aula.

La Gaspar al Zoom Festival

Dels dies 22 al 27 d’aquest novembre ha tingut lloc la 15a edició del Zoom Festival, el Festival de Ficció televisiva d’Igualada, primer i únic certamen dedicat a aquest gènere a nivell internacional que se celebra a l’estat espanyol. Durant sis dies, la ciutat d’Igualada acull projeccions a concurs, ficció televisiva, debats, curtmetratges, premis, convidats i professionals del sector de la petita pantalla.

L’Escola Municipal d’Art i Disseny Gaspar Camps ha assistit activament, com en altres anys, a diversos actes del festival com a part de la formació en llenguatge i tecnologia audiovisual, mòdul que forma part del currículum oficial dels estudis de grau superior en Gràfica Publicitària que ofereix l’escola.

L’escola participa també amb el Jurat Jove que atorga el premi amb aquest nom. És important l’assistència a les Zoom Class on l’alumnat té l’oportunitat de conèixer de primera mà les experiències i coneixements de professionals del món audiovisual.

L’escola municipal d’art i disseny Gaspar Camps dóna especial importància a la funció professionalitzadora de l’ensenyament dels futurs dissenyadors. Per a més informació sobre els cicles formatius oficials professionalitzadors d’Arts Plàstiques i Disseny, tant de grau mitjà d’Assitència al Producte Gràfica Imprès o Artesania de Complements de Cuir i/o de grau superior de Gràfica Publicitària que s’imparteixen a l’escola, trucar al telf. 93.805.52.62 o https://escolagasparcamps.org

Raquel Camacho, directora i professora de la Gaspar participa al Symposium Grafica a l’escola Massana

El passat mes de setembre se va celebrarar en el nou edifici de l’Escola Massana el tercer Symposium Grafica, un simpòsium organitzat per la revista científica sobre disseny gràfic “Grafica”, del Departament de Publicitat, Comunicació Audiovisual i Relacions Públiques de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, i compta amb la col·laboració del Grup de Recerca en Estratègia i Creativitat en Publicitat i Relacions Públiques de la Universitat Ramon Llull; del Grup de Recerca en Publicitat i Relacions Públiques GRP de la Universitat Autònoma de Barcelona; i del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya.
Els temes a tractar van ser al voltant del disseny gràfic, els seus àmbits i límits, la seva pedagogia i exercici, la seva influència en els públics, i qualsevol aspecte que pugui incidir en la seva activitat.

En aquest Symposium la directora de l’ escola d’art i disseny Gaspar Camps Dra. Raquel Camacho,  va ser convidada com a representat de La Gaspar, considerada com a una institució de reconegut prestigi i trajectòria per participar com a integrant de la taula rodona “Disseny gràfic i entorn acadèmic”,  orientada a reflexionar sobre l’ensenyament del disseny i de les seves formes projectual amb l’objectiu d’aportar un punt de vista específic i d’aquí extreure visions complementàries.

La Raquel Camacho va realitzar una exposició sobre la singularitat de l’ensenyament disseny gràfic i les seves formes projectual dins l’àmbit dels cicles formatius d’arts plàstiques i disseny.

La professora i directora de l’escola va parlar des de la perspectiva dels estudis de formació professionalitzadora, des de l’àmbit de la FP de disseny allunyant-se i diferenciar-los de la formació teòric-disciplinar dels graus universitaris en disseny.

Va explicar les dues vies dels ensenyaments professionalitzadors, el primer i el què s’imparteix a la Gaspar, les Arts Plàstiques i el Disseny; i el segon, la Formació Professional i va exposar la problemàtica existent actualment a nivell formatiu ja què el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals només recull la formació que ve regulada per la FP, i en canvi la formació específica de disseny vinculada a les Arts Plàstiques i el Disseny no es recull en el mateix catàleg, malgrat ser el lloc on s’imparteix aquesta formació específica de la disciplina com indica el seu propi nom “Arts Plàstiques i Disseny”.

També va exposar el cas particular de la Gaspar, una escola on s’imparteixen CF de grau mitjà i superior, concretament de la família professional de la comunicació gràfica i audiovisual el CFGM d’APGI i CFGS de Gràfica Publicitària i de la família de la Indumentària el CFGM d’Artesania de Complements de Cuir, únic a tota Catalunya.

A més de la intervenció de la directora de la Gaspar, també van exposar a la taula rodona “Disseny gràfic i entorn acadèmic” Carme Ortiz, directora de l’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya, Sheila González coordinadora del grau de disseny de la Universitat Internacional de Barcelona, Albert Montull cap d’ordenació acadèmica de l’escola Elisava i moderada pel degà del Col.legi professional de disseny gràfic de Catalunya Jesús del Hoyo.

Les intervencions dels quatre ponents va finalitzar amb una la animada participació en el debat i va servir per constatar la falta d’organització en els estudis de disseny gràfic i clarificar els nivells formatius que haurien d’existir vinculats al sector professional.

Per a més informació sobre els cicles formatius oficials professionalitzadors d’Arts Plàstiques i Disseny, tant de grau mitjà d’Assistència al Producte Gràfica Imprès o Artesania de Complements de Cuir i/o de grau superior de Gràfica Publicitària que s’imparteixen a l’escola, trucar al telf. 93.805.52.62 o https://escolagasparcamps.org

L’alumnat de l’Escola d’Art i Disseny Gaspar Camps visita CaixaForum

El  dimecres passat dia 11 d’octubre l’alumnat dels cicles formatius de grau mitjà d’Assistència al producte gràfic imprès i d’Artesania de complements de cuir, així com els alumnes del cicle formatiu de grau superior de Gràfica publicitària de l’Escola Municipal d’Art i Disseny Gaspar Camps van fer una visita guiada a les exposicions temporals “El món de Giorgio de Chirico. Somni o realitat” i “Warhol. L’art mecànic” a CaixaForum – Barcelona.

Giorgio de Chirico va ser un dels artistes més influents en l’art del s. XX i és especialment conegut per la seva etapa metafísica (entre 1910 i 1920). A través de pintures, escultures, aquarel·les i dibuixos vam poder gaudir d’una retrospectiva que mostra l’evolució de la seva producció artística. Arquitectures i places silencioses, maniquins humanitzats i objectes descontextualitzats enmig de referències al món clàssic i renaixentista.

En un registre totalment diferent, l’exposició d’Andy Warhol mostra més de 300 obres de l’artista pop per excel·lència dels anys seixanta. Obres basades en la reformulació de diferents productes de consum (des de sopes Campbell’s fins a actors i polítics del seu temps) i en la seva producció seriada. Una exposició molt completa que abarca des dels seus inicis com a dissenyador gràfic fins als últims anys de la seva vida en què es va consolidar definitivament com a empresari-artista.

Els cicles formatius de La Gaspar són estudis reglats on els alumnes es formen com a professionals en l’àmbit del disseny; aquest tipus de sortides enriqueixen d’una manera important la seva formació artística i cultural. La sortida va ser un èxit ja que hi van participar més de 100 alumnes.